Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Skip Navigation LinksKEMPEN KEBERSIHAN SENEGARA PERSISIRAN PANTAI BAGI SERPIHAN LAUT COASTAL MARVEL MEI 2024

 


KEMPEN KEBERSIHAN SENEGARA PERSISIRAN PANTAI
BAGI SERPIHAN LAUT “COASTAL MARVEL”

DI BAWAH JAWATANKUASA INDUK ISU-ISU KEBERSIHAN (JIIK)
BAGI KEMENTERIAN PEMBANGUNAN20240518_071226.jpg

18 Mei 2024 – Jabatan Alam Sekitar, Taman dan Rekreasi, Kementerian Pembangunan pagi tadi mengadakan Kempen Kebersihan Senegara Persisiran Pantai bagi Serpihan Laut “Coastal Marvel” di bawah Jawatankuasa Induk Isu-Isu Kebersihan (JIIK) bagi Kementerian Pembangunan di Taman Rekreasi Pantai Muara, bersempena dengan sambutan Hari Bumi 2024.  
 

20240518_073013.jpg

Hadir selaku Tetamu Kehormat ialah Yang Mulia Dayang Dr. Nor Imtihan binti Haji Abdul Razak, Setiausaha Tetap (Perancangan, Guna Tanah dan Alam Sekitar), Kementerian Pembangunan.
 

20240518_073004.jpg


Acara didahului dengan bacaan surah Al-Fatihah dan doa selamat, dan diikuti dengan taklimat keselamatan semasa pembersihan pantai. Acara kemudiannya diteruskan dengan sesi pemanasan badan dan senaman ringan sebelum memulakan kempen kebersihan di sepanjang persisiran pantai.
 

20240518_090619.jpg


Kempen turut diselitkan dengan Aktiviti “Marvel-Race 2024” iaitu satu pertandingan mini di antara jabatan-jabatan dan divisyen-divisyen di bawah Kementerian Pembangunan yang melibatkan aktiviti-aktiviti pergerakan, interaktif dan informatif bagi memeriahkan lagi acara kempen tersebut.
 

20240518_092337.jpg


Turut hadir semasa kempen tersebut ialah Yang Mulia Ir. Awang Haji Amer Hishamuddin bin Pehin Orang Kaya Amar Pahlawan Dato Seri Setia Awang Haji Zakaria, Setiausaha Tetap (Infrastruktur, Perumahan dan Profesional), Yang Mulia Sr. Dayang Hajah Norhayati binti Haji Mohammad Yaakub, Timbalan Setiausaha Tetap (Industri Pembinaan dan Kemajuan), Yang Mulia Dayang Aldila binti Haji Mohammad Salleh, Timbalan Setiausaha Tetap (Korporat dan Undang-Undang), Dayang Hajah Martinah binti Haji Tamit, Pengarah Alam Sekitar, Taman dan Rekreasi selaku Pengerusi Majlis, ketua-ketua jabatan, pegawai-pegawai kanan, pegawai-pegawai dan kakitangan Kementerian Pembangunan dan Jabatan-Jabatan di bawahnya.  
 

20240518_075242.jpg


Di penghujung kempen, sejumlah 372.5 kg sampah telah berjaya dikutip oleh lebih dari 200 peserta, di mana sebanyak 183 kg daripadanya adalah sisa botol plastik.  

Mula diperkenalkan pada tahun 2021 oleh Kementerian Pembangunan, kempen kebersihan “Coastal Marvel” ini dijadikan satu usaha “lead by example” pihak kerajaan di bawah Jawatankuasa Induk Isu-Isu Kebersihan (JIIK) dalam meningkatkan kesedaran awam perihal kepentingan menjaga kebersihan, khususnya di persisiran pantai dan di perairan dan sekaligus memperkasa masyarakat untuk menanamkan rasa tanggungjawab dalam melindungi dan memelihara alam sekitar melalui kaedah pembuangan sampah yang betul.  
 
Maklumat lanjut mengenai kempen ini turut dikongsikan di laman Instagram rasmi Jabatan Alam Sekitar, Taman dan Rekreasi: @jastre.bn.